Ulica Agate Kristi u Beogradu

Da li ste znali da u Beogradu postoji ulica Agate Kristi već skoro dve godine. 04. marta 2019. godine, Odlukom Skupštine grada Beograda o dodeli naziva ulica u beogradskoj opštini Palilula, tačnije u naselju Kotež.

U službenom listu grada Beograda pod rednim brojm 181 je upisano sledeće:

Ulica Agate Kristi – kreće od kp 345/3 (raskr snica sa Ulicom Sutjeska ulica 8), ide preko kp 344/1, kp 364/8, završava u kp 364/7, u KO Krnjača.
Obrazloženje: Agata Kristi (1890–1976) bila je britanska književnica, autorka brojnih kriminalističkih romana. Kao najpoznatijeg svetskog pisca misterija, nazivaju je i „kraljicom zločina”. Tokom svoje književne karijere, koja je trajala više od pola veka, napisala je 79 knjiga (od čega 66 kriminalističkih romana) i više zbirki kratkih priča i drugih dela, koja su prodata do sada u više od dve milijarde primeraka širom sveta i prevedena na više od 50 jezika. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najprodavaniji je autor svih vremena. Zabeleženo je da su jedino Biblija i Šekspirova dela doživela veću prodaju od romana Agate Kristi. Njena drama „Mišolovka” je premijerno izvedena u Londonu 25. novembra 1952. godine; ovo delo je do sada najduže neprestano igran komad u istoriji pozorišta koje je imalo više od 25.000 izvođenja. Proglašena je 2013. godine za najboljeg pisca detektivskih priča, a njen roman „Ubistvo” Rodžera Akrojda za najbolji krimi roman svih vremena
Inicijativu je pored građana gradske opštine Palilula podnela i Biblioteka grada Beograda.

Poznati sajt planplus.rs, izmedju ostalog u svom odeljku Poreklo naziva ulica piše:

Ulica Agate Kristi

Agata Meri Klarisa Kristi (1890 – 1976) bila je slavna britanska književnica, najpoznatija po svojim detektivskim romanima, prodatim u više od dve milijarde primeraka širom sveta, od kojih je većina njih do danas i ekranizovana.

Rođena je i odrasla u engleskom gradiću Torki (Torquay), gde je na vrlo nekonvencionalan način stekla i obrazovanje. Naime, čitanju, pisanju, računanju i pojedinim umetničkim veštinama naučila ju je majka, iako su njeni stariji brat i sestra pohađali školu i Univerzitet na uobičajen način.

Tek sa 16 godina stekla je prvo formalno obrazovanje, na studijama pevanja i klavira u Parizu. Ipak, na radost budućih pokolenja, sebe je u potpunosti pronašla u drugoj vrsti umetnosti – književnosti.

Jedna prilično stidljiva devojčica ničim nije nagoveštavala da bi mogla izrasti u najpopularnijeg svetskog romanopisca čija će se dela, uz Bibliju i Šekspirove klasike, svrstati u najprodavaniju literaturu na svetu, svih vremena.Tokom Prvog svetskog rata radila je kao bolničarka, da bi nakon rata svoj profesionalni angažman pronašla u bolničkoj apoteci, dugo vremena vodeći jedan sasvim običan život.

Od malena podsticana da piše pesme i priče, prvi veliki roman „Misteriozna afera u Stajlsu“ napisala je u svojoj 30. godini, da bi od tada, kao na traci, svake godine jedan za drugim izlazili najbolji detektivski i kriminalistički romani koje je svet ikada video i pročitao.

Popularna „kraljica zločina“, kakvom su je nazivali iz pijeteta, od likova u svojim romanima stvorila je neke sasvim autentične i prepoznatljive karaktere, koji će kasnije, sa preseljenjem romana na veliko platno, doneti i veliku slavu nekolicini glumaca. Najpoznatiji među njima svakako je Dejvid Suše, glumac koji se i dan danas nezaobilazno poistovećuje sa likom visprenog detektiva Herkula Poaroa, jednog od redovnih likova u većini romana Agate Kristi.

Malo je poznato da je svojevrsnu promociju u romanima ove britanske književnice doživeo i naš glavni grad – Beograd, u kultnom „Ubistvu u Orijent Ekspresu“ iz 1934. godine, budući da je tadašnja prestonica Kraljevine Jugoslavije bila važna tačka na transevropskoj ruti ovog popularnog luksuznog voza.

Misteriozna ubistva i njihovo uzbudljivo rasvetljavanje postali su sinonim za Agatu Kristi, koja je u više od 80 romana uvek pronalazila način da drugačije i krajnje originalno oboji likove i događaje u svojim delima, koje sa podjednakim uzbuđenjem od korice do korice drže pažnju čitalaca i danas.

Osim svetske slave stečene rekordnom prodajom svojih romana, Agata Kristi proslavila se i kao autorka teksta za predstavu Mišolovka, pozorišnog komada odigranog preko 25 000 puta – najviše u istoriji svetskog teatra.

Zaduživši svoju domovinu još za života, Agata Kristi bila je nosilac ordena britanskog Kraljevstva i titule Dame. Doživela je duboku starost i umrla u 86. godini.

Ime najpopularnije svetske književnice nosi na stotine škola i ulica u Britaniji, a simbolično i jedna ulica u beogradskom naselju Kotež. (klikni da dobiješ kompletnu mapu)

Ulica Agate Kristi

Ulica Agate Kristi

Izvor:

https://www.planplus.rs/magazin/2021/01/12/agata-kristi-poreklo-naziva-ulica/629

Službeni list grada Beograda

Pogledano 175 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: